Batranete

Categoria (Lumea prin ochii mei) Scris de Dana Hirnea on 22-07-2012

Intr-o lume in care se pune mare accent pe imagine, cand in reviste si televiziune ni se arata doar femei perfecte cu masuri 90-60-90 si barbati cu „patratele”, nimeni nu-si mai indreapta atentia catre batrani.

Poate mai avem un bunic sau o bunica pe undeva, dar ii vedem destul de rar pentru ca vartejul vietii ne-a furat.

SI nimeni nu se gandeste la ei, la cate lucruri am avea de invatat de la ei. Viata lor e o istorie. Timpul a sapat urme adanci pe fata lor. Si cum spunea Mark Twain: „Timpul ar trebui pur si simplu sa arate numai unde au fost zambete”. Dar nu e deloc asa. Pe fata lor citesti tristeti si suferinte,  resemnare sau multumire, nostalgii sau bucurii, doruri si ganduri laolata.

Daca ne-am indrepta mai mult atentia asupra lor? Nu strica sa te opresti pentru o vorba buna, un telefon sau o scurta vizita pentru a-i intreba de sanatate. Neputinta doare rau si batranetea-i grea.

Nu stiu ce mi-a venit sa scriu despre asta. Am postat o fotografie cu o batrana pe un site pe care mai postez din cand in cand fotografii. Si m-au impresionat comentariile, si apoi m-am gandit ca cele mai expresive fotografii ale mele cu portrete de oameni, sunt cele cu batrani.

Si apoi am gasit si poezioara asta…

Sunt bătrân.

Sunt un bătrân

înconjurat de bătrâni

care dispar

unul câte unul.

Sufleteşte

nu mai aparţin

cercului vieţii.

Privesc viaţa

ca un spectator

cum aş privi

o stea îndepărtată.

 (Vintila Nicu)

 

…si m-am gandit ca poate e bine sa ne indreptam atentia din cand in cand si catre ei, batranii nostri dragi.

Comentarii:

(3) Comentarii pentru Batranete

  1. Prea puţin ne gândim, fiecare dintre noi, că şi noi o să îmbătrânim şi ‘cum’ anume o să o facem… O reflecţie asupra bătrâneţii şi o mai mare atenţie faţă de vârstnici este necesară, dar puţini ne găsim răgaz pentru aşa ceva.

    Am pus şi eu nişte ‘feţe ale bătrâneţii’ aici:

    http://munteanuk.blogspot.ro/2012/05/fete-ale-batranetii-faces-of-old-age.html

  2. e vorba aceea romaneasca cine are batrani sa isi cumpere. nici macar aceasta sintagma nu mai e valabila. pe noi nu ne mai intereseaza de nimeni si nimic, decat interesul personal. restul cu mila Domnului

  3. Da , este adevarat ca tot mai putini dintre noi ne gandim si la batrani care intr-o zi vor fi inlocuiti de catre noi , noi cei ce privim cu neintelegere de ce ies din casa si sunt in mijloacele de transport la orele diminetei atunci cand mergem la munca sau cine ii pune sa se arunce in discutii ce noi consideram ca ei nu le inteleg , ei bine exact ca si noi ei pleaca din casa cu un scop , ca si noi simt nevoia de exprimare , iar faptul ca noi suntem atrasi tot mai mult de “vartejul vietii” , iar ei nu mai sunt intrebati si consultati (desi trebuie retinut ca si ei au fost tineri si in putere ) ii face sa isi spuna opinia in fata tinerilor , de multe ori buna de alte ori mai putin buna . Ideia este ca trebuie tinut cont ca intr-o zi si noi ne vom simti dati la o parte si ar fi bine sa incepem atat cat ne sta in putere educarea generatiei ce ne va critica atunci cand noi vom fi batrani.

Scrie un comentariu