Am pornit in saptamana noastra de miere, luni foarte de dimineata. Luna plina ne-a insotit pe traseu. O luna imensa, pe care am urmarit-o in muntii Vrancei printre brazi. Si apoi un rasarit spectaculos la poalele Fagarasului. Luna n-am fotografiat-o, dar o fotografie cu rasaritul o postez aici ca sa va bucurati si voi de priveliste.
Ne propusesem sa petrecem cateva zile in Budapesta, cu un popas scurt in Arad. N-am reusit sa trecem insa de vama, pentru ca aveam buletinul invalid. Mi l-au perforat la starea civila in 13 noiembrie, si n-am apucat sa-l schimb. Am incercat in Nadlac… n-a mers… ne-am reintors in Arad, incercand sa obtinem un pasaport temporar (sfatul vamesului din Nadlac 🙂). Nici asta n-am reusit. Ne-am incercat din nou norocul cu vama de la Turnu. Acolo acelasi rezultat. Si in plus, cei de la Nadlac anuntasera vama din Turnu de incercarea noastra, asa ca am renuntat pana nu ne alegeam cu vreo amenda sau ceva asemanator. Asa ca ne-am reintors in Arad, reconfigurand traseul saptamanii nostre de miere.
Mai ramanem o noapte in Arad, si apoi plecam spre Oradea, Cluj si cine stie ce idee ne mai vine. Traseul il stabilim seara pentru a doua zi, daca avem internet in camere. In prima noapte petrecuta in Arad, n-am avut desi pensiunea la care ne facusem rezervare scria pe site ca ofera acces la internet. A doua seara avem mai mult noroc. Avem net. E adevarat ca se mai intrerupe el din cand in cand, dar putem comunica, si iata ca pot posta pe blog.
Aradul e un oras linistit si frumos. Am gasit centrul istoric, cu o catedrala ordodoxa nou construita si impunatoare. Catedrala ortodoxa veche „Sf. Ioan Botezatorul”, construita pe la mijlocul secolului IX, in stil baroc e mult mai mica dar are un farmec special. Nu e amplasata atat de central, nu beneficiaza de lumini care s-o puna in valoare dar e construita de un arhitect cu mai mult bun gust decat cea noua, a carei constructie a inceput in 1998.
Cel mai mult mi-a placut catedrala romano-catolica. Am intrat sa o vizitam pe la ora 18, in momentul in care incepea o slujba de seara. N-am participat niciodata la o slujba catolica. Pe cat e de frumoasa la exterior pe atat de impresionanta in interior. Si desi slujba se desfasura in limba maghiara, adica n-am inteles nici un cuvintel, incarcatura emotionala a fost deosebit de mare.
Multe dintre cladirile foarte frumoase ale Aradului sunt puse in valoare cu ajutorul iluminatului arhitectural. Lumini calde si reci scot in evidenta anumite parti ale cladirilor. Catedralele, teatrul sau Primaria, Prefectura si Consiliul judetean sunt bine iluminate asa cum veti vedea in cateva poze postate mai jos. Din pacate sunt si cladiri la fel de frumoase care nu beneficiaza de iluminare si e pacat. Catedrala ortodoxa veche sau Palatul cultural sunt doar doua din cladirile descoperite de noi.
Fotografiile postate nu sunt facute de mine ci de sotul meu, dar cum bunurile dobandite pe timpul casatoriei sunt comune, mi-am permis sa le postez aici, bineinteles cu acordul lui.