Noapte linistita

categoria (POEZII) Scris de Dana Hirnea on 09-02-2011

 

Noapte linistită, noapte desfătată,
Naști în toata vremea ce-ai rodit odată.
Steaua călătoare, leneșă’n amiezi,
Din genunea clipei ritmic o’ntrupezi
Și mi-o urci în tindă, lumea s’o cuprindă
Ca o nestemată prinsă pe oglindă.
Cine te citește, cine mi te-arată,
Noapte liniștită, noapte desfătată?
Fluier cu ciobanii, cânt cu ei din flaut
Și pe la’nceputul cronicii te caut,
Mintea să mi-o stâmpăr, cum de încăpuși
În masura vremii dintre doi țaruși?
Umblu’n cartea toată, ești mereu în carte.
Foaia te desparte, fața nu te’mparte.
Îmi surâzi din slova paginii deschise
Și din tot cuprinsul filelor nescrise,
Zilnic dăruindu-mi viață pintenoagă,
Ca o rugăciune scrisă pe zaloagă.
Și cântări de leagăn cânți ca și-a altădată
Tot atât de vie și adevărată,
Limpede’n vecie, limpede’n clipită,
Noapte minunată, noapte liniștită!

 

                  IPS Valeriu  Anania

Culorile naturii

categoria (FOTOGRAFII) Scris de Dana Hirnea on 08-02-2011

     Sambata seara iesisem la vanatoare de fotografii noi, si am avut norocul sa ma bucur de cel mai frumos apus de soare ce mi s-a imprimat pe retina dar si in cardul de memorie al aparatului de fotografiat. Constat  adesea ca natura e uluitoare si ne surprinde uneori cu niste culori ireale.
     Cele mai frumoase culori le-am vazut aseara, desi au mai fost apusuri de care m-am bucurat de-a lungul timpului. Rasaritul are si el farmecul lui dar de el ma bucur mai rar, pentru ca nu sunt o persoana matinala. Intotdeauna imi propun in concediu sa ma trezesc dimineata sa prind rasaritul. Nu-mi reuseste. Asa ca ma bucur de culorile soarelui la asfintit.
    Cel mai frumos rasarit de soare l-am prins pe malul marii in Grecia. In rest, rasarit de soare am mai reusit sa vad ori din masina, daca plecam la un drum lung si prindeam inceputul de zi pe drum, in anii studentiei cand in sesiune ma prindea dimineata invatand sau foarte rar in concediile la mare.
    Cu apusul e mai simplu. Ma bucur adesea de privelisti frumoase chiar din balcon nostru. La mare sau la munte, culorile asfintitului sunt spectaculoase.
    Mi-as dori sa am talentul de a spune in cuvinte ceea ce natura deseneaza pe cer. Dar talentul asta imi lipseste si prin urmare, am cerut ajutorul aparatului de fotografiat. Asadar va las si pe voi sa va bucurati de spectacolul lumii.

Dans pe gheata

categoria (Lumea prin ochii mei) Scris de Dana Hirnea on 01-02-2011

     Nu sunt o sportiva. La scoala cele mai mici note le aveam la sport iar la Bacalaureat am preferat sa invat o materie in plus, decat sa aleg Educatia fizica. Dar ii admir din tot sufletul pe cei care fac sport  constant si ii admir si mai mult pe cei care fac sport de performanta. Si pentru ca tocmai s-a terminat Campionatul European de Patinaj Artistic, m-am gandit sa scriu despre asta. Nefiind un fan al sporturilor, singurele pe care le urmaresc sunt gimnastica si patinajul artistic. Sunt sporturi unde se imbina maiestria cu gratia, forta fizica cu talentul artistic. Ne bucuram pentru cele cateva minute oferite de patinatori in care isi pun in valoare tot talentul, fara sa ne gandim la cata munca e in spatele a 3 minute de dans pe gheata.
     Am urmarit ieri Gala Laureatilor de la campionatul mai susmentionat. Cum sa nu-ti placa vazand atata gingasie, eleganta, talent, delicatete, precizie si stapanire de sine? M-a impresionat teribil Denise Bielmann la 48 de ani, care arata ca o fetiscana de 16 ani, si care putea concura fara probleme cu participantii acestei editii.
     Consider patinajul mai mult decat un sport. E o arta complexa, combinand calitatile fizice ale patinatorilor cu muzica, dansul, costumele. Se creeaza un tot unitar, care trebuie sa placa si sa impresioneze.
     Locul I la proba de perechi a revenit Germaniei, iar preferatii mei patinatorii rusi s-au clasat pe locurile II si III. Am o slabiciune pentru patinatorii rusi si pentru scoala lor de patinaj si balet. Dar despre asta poate voi vorbi alta data.
     Reprezentanta Elvetiei Sarah Meier a ocupat locul I la fete, fiind urmata de reprezentanta Italiei Carolina Costner iar locul al III-lea a fost ocupat de finlandeza Kiira Korpi. Am urmarit-o pe Sarah Meier care si-a incheiat programul cu lacrimi in ochi si care a ridica o sala intreaga in picioare. Pacat ca nu va mai participa si la mondiale.
    Acestea sunt probele care m-au impresionat cel mai mult.Si spre exemplificare priviti mai jos si imi veti da poate dreptate.