De aproape o saptamana petrec cateva ore pe zi in liceul in care cu ani in urma mergeam zi de zi. M-am intors in timp cu aproape 20 de ani. Mi-am petrecut multi ani acolo – atat scoala generala cat si liceul. Acum se numeste Colegiul National Unirea. Pe vremea mea (iata ca am ajuns sa spun si asta) se numea Liceul Unirea si atat.
Mi s-a facut asa un dor de acea perioada. M-am intalnit zilele acestea cu oameni dragi ce mi-au fost profesori si pe care i-am admirat o viata. Inca ii admir. O parte din ei sunt neschimbati. Zambitori, amabili, plini de viata. Timpul nu si-a pus amprenta asupra lor sau poate zilele petrecute alaturi de copii i-a pastrat tineri, frumosi si plini de energie.
Mi-a fost drag sa-mi reintalnesc profesorii din anii de liceu si scoala generala. Cu o parte din ei ma mai reintalnisem la aniversarea de 10 ani de la terminarea liceului. Dar am discutat si cu profesori pe care nu-i mai intalnisem din anii copilariei si adolescentei mele.
Profesoara de geografie din scoala generala nu-si mai amintea exact in ce clasa terminasem, dar mi-a spus ca ma recunoaste dupa ochi. Atatea generatii de copii si totusi raman intiparite in minte atat de multe amanunte. (Si macar daca as avea niste ochi speciali… dar am ramas aceeasi ochelarista din perioada scolii)
Sunt o persoana norocoasa. Am avut parte de-a lungul vietii de intalniri extraordinare cu oameni exceptionali.
Si n-am cum sa uit cum profesorul de matematica recita din Lucian Blaga sau „arunca” asa ca din intamplare cate un citat din Petre Tutea, cand voia sa ne transmita si altceva decat cifre. E drept ca daca mi-ar pomeni acum de limite de siruri as simti acelasi gol in stomac din perioada liceului. Si desi am avut asa de multe note de 3 la matematica, totusi a ramas unul din profesorii mei preferati.
SI cum as putea uita ca cea care m-a facut sa indragesc muzica simfonica a fost diriginta mea? SI acum tin minte ca primul contact l-am avut cu Peer Gynt al lui Edward Grieg. Si doamna aceasta va ramane pentru mine un model de eleganta si distinctie.
Acum pe holurile liceului alta generatie, alt zumzet. Au radio in pauza. Totul e modernizat, copii parca sunt altfel decat eram noi atunci. Mai siguri pe ei, mai deschisi. Computerul e ceva banal si nu sunt emotionati cum eram noi cand scoala a primit 20 de computere noi, fiind printre primele institutii din oras conectate la Internet. Sper ca peste ani, si actualele generatii sa simta pentru acesti oameni ce simt eu acum.
Ma inclin in fata profesorilor mei, cu recunostinta.