sept.
28
Muzica inghetata
categoria (FOTOGRAFII, Lumea prin ochii mei) Scris de Dana Hirnea on 28-09-2011
Goethe spunea ca arhitectura e muzica inghetata. Si trebuie sa recunosc ca asa cum ma emotionez cand ascult o melodie minunata, la fel ma emotionez cand vad cladiri frumoase.
Imi plac orasele care pastreaza cladiri din alte epoci si le pun in valoare. M-as plimba pana la epuizare pe strazi cu parfum vechi bucurandu-ma de frumusetea cladirilor. Locuiesc intr-un oras mic ce n-a mai pastrat nimic din frumusetea cladirilor de altadata. Comunistii au demolat case frumoase si ne-au inghesuit pe toti in blocuri gri si inestetice. Capitalistii de dupa 1989 au construit aiurea si fara discernamant cladiri fara un stil arhitectonic anume.
Am fost in trecere prin Braila sambata trecuta. Mai vazusem ocazional orasul vizitand rudele din partea mamei, dar niciodata n-am ajuns in centrul vechi al Brailei. Nu credeam ca e ceva de vazut in oraselul asta, despre care mai stiam ca e doar foarte sarac. M-am inselat cumplit. Exista o zona in Braila cu parfum interbelic – Strada Regala. M-am plimbat agale si am facut fotografii, m-am oprit pentru o cafea si-o prjitura la una din cafenelele de pe trotuar. Miros de ziduri umede si mucegai. Amestec de nou si vechi, imagini cu Braila interbelica pe unele cladiri sau grafitti pe altele, alte accente moderne prin prezenta internetului wireless. Ehe… daca ar fi stiut domnii cu baston si joben de aceasta inventie!
Pornind la pas, nu departe de Strada Regala am descoperit una din cele mai frumoase case pe care le-am vazut vreodata. Poarta era deschisa si am patruns in curtea plina cu sculpturi din lemn. Casa a apartinut armatorului Mihail Andries Embiricos, patronul Societatii de navigatie M Embiricos&Co. Societatea efectua export de cereale si import de carbuni, detinea linia transatlantica de transport de calatori cu vapoare de lux. Avea sediul central la Londra si filiale la Bucuresti, Braila, Galati si Constanta.
Cladirea din Braila, renovata si reabilitata in 2010 a fost construita in anul 1912 dupa planul arhitectului Iancu Predinger este considerata pe buna dreptate un monument istoric si de arhitectura.
In prezent gazduieste operele sculptorului Nicapetre. Stateam in curte pe o banca si un domn ne-a abordat spunandu-ne ca se poate vizita si interiorul. Nu ma pricep la sculptura, iar doamna a care se ocupa de cladire a constatat dezamagita ca ne intereseaza doar casa.
Totul se imbina foarte armonios. Camere inalte, o scara din marmura superba, coloane semete, un vitraliu pe palierul scarii principale, luminatorul – sursa de lumina naturala a holului central, balustrade din fier forjat si multe alte detalii gandite cu grija.
Daca ajungeti in Braila, vizitati aceasta casa. N-o sa va para rau!