Vanzari sau manipulare?

categoria (Lumea prin ochii mei) Scris de Dana Hirnea on 11-05-2012

Se mai intampla uneori sa fiu intrebata de diverse cunostinte: ai vreun program dupa-amiaza? Si ma impinge pacatul sa spun nu. Si urmeaza o invitatie: n-ai vrea sa participi la o prezentare de…. (diverse: cosmetice, produse de slabit, chestii de curatat etc). Am apucat sa raspund ca n-am nici un program asadar nu prea mai am cum s-o dau la intors. Uneori reusesc sa refuz elegant spunand ca stiu deja produsele, alteori nu reusesc sa ma fofilez, asadar ma vad participand la o intalnire cu o multime de oameni pe care nu-i cunosc si care ca si mine au ajuns acolo manipulati de persoana care a facut invitatia. Recunosc si ca nu sunt o persoana care sa spuna foarte usor NU, si asta fiind o problema in refuzarea invitatiilor de acest gen.

La inceput eram destul de curioasa sa aflu cate ceva despre produse. Oricat de bune ar fi acestea, au niste preturi care nu sunt accesibile omului de rand. O persoana chiar cu un salariu decent nu va putea cumpara niciodata un detergent care e cel mai puternic si „economicos” de pe piata , sau o cutie de vitamine, care te va face cel mai tanar si cel mai frumos de pe pamant, fara sa faca ceva eforturi financiare.

Despre produse cosmetice ce sa mai spun? In cadrul prezentarilor se ofera cineva cobai (n-am stiut niciodata daca treaba e regizata sau aleasa la intamplare) si se porneste un fel de tratament. Sau se plateste minisedinta cosmetica. Tratamentul se aplica uneori pe toata fata, alteori numai pe jumatate de fata ca sa se vada diferenta. Eu n-am vazut niciodata diferentele, dar am crezut intotdeauna ca datorita miopiei. Si cea care initiaza procesul intreaba cu un entuziasm extraordinar: nu-i asa ca vedeti diferenta? Oamenii se uita prostiti, nimeni nu spune nici nu nici da, dar se trece rapid peste momentul penibil si se merge mai departe.

Seara de prezentare a produselor nu se poate incheia, pana nu se prezinta si oportunitatile de afaceri. Ce venituri considerabile se pot castiga daca intri intr-un sistem de promovare a produselor companiei si evident trebuie sa-i convingi si pe altii sa se alature. Cum poti tu sa pleci linistit in vacante si stai cu burta la soare, iar banii sa curga garla in conturi. O fi, nu zic nu, ca prea lauda atata sistemul asta pe care l-au adoptat cu denumirea in engleza – multi level marketing (nu stiu daca se foloseste si vreun echivalent in romana). Si totusi nu e deloc simplu. Poate nu am eu mentalitatea potrivita, dar cu toate eforturile mele de pana acum, recunosc ca nu a reusit nimeni sa ma convinga sa fac acest lucru. Recunosc ca e un sistem ce functioneaza, e drept la o scara destul de mica. E posibil sa se dezvolte pe viitor, desi am ceva indoieli in aceasta privinta.

Dar raman in continuare retrasa in coltul meu si privesc amuzata stradaniile celor care incearca sa ma convinga cat voi avea de pierdut in viata cu mentalitatea mea de salariat. Cum voi fi tot timpul la cheremul angajatorului pentru ca nu sunt dispusa sa impartasesc entuziasmul lor. Poate, daca voi participa la o intalnire la alt nivel (care nu e gratis), voi vedea ce au reusit altii, si o sa-mi schimb atitudinea. Si daca nu ma convinge intalnirea de la Bucuresti, poate la Budapesta cu siguranta voi fi impresionata. Imi doresc sa vad Budapesta, mai ales ca n-am ajuns in luna de miere asa cum mi-am propus, dar nu asa deci ma vad nevoita sa refuz. 🙂  Si nici nu imi voi schimba atitutinea. Acest business nu e pentru mine!