28
Documente necesare dosar adoptie
categoria (Jurnal de adoptie) Scris de Dana Hirnea on 28-01-2013
Cand am demarat procesul acesta privind adoptia ne-am setat de la inceput pe o perioada lunga de asteptare. Tot auzeam in stanga si in dreapta comentarii privind birocratia si timpul lung ce trebuie asteptat pana sa reusesti sa adopti un copil.
Poate am fost noi norocosi. Timpul nu mi s-a parut atat de lung. Iar in ceea ce priveste birocratia, mie mi se pare totusi normal sa existe oameni care sa analizeze atent dosarul familiei adoptatoare. Doar nu-ti cumperi copil ca la piata.
Asadar ne-am hotarat si am facut o prima vizita la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, institutie care se ocupa de chestiunea in cauza. Sunt cativa pasi care trebuie urmati:
Ne-am informat despre ce trebuie sa facem si ni s-a dat o lista de documente cu ce trebuie sa contina dosarul. Lista aceasta o gasiti pe mai multe site-uri sau o furnizeaza cei de la DGASPC. Noi am luat-o direct de la sursa, ca sa nu avem vreo scapare ulterior.
– Cererea de adoptie a solicitantilor
– Certificatul de nastere al solicitantilor – copie legalizata
– Certificatul de casatorie – copie legalizata
– Caziere judiciare – original
– Adeverinta de venit – original
– Certificate medicale tip (cu timbru fiscal), vizate de medicul de familie, cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist, specificat “pentru adoptie” – original –
– Caracterizari de la ultimul loc de munca (minimum doua pentru fiecare membru al cuplului conjugal) – original.
– Declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psiho-socio-medicala a copilului pe care doreste sa il adopte- original.
– Certificat medical eliberat de medicul de familie pentru fiecare dintre membrii familiei care locuieste impreuna cu solicitantii – original
– Acte de identitate (certificat de nastere sau buletin de identitate) pentru fiecare membru al familiei care locuieste impreuna cu solicitantii – copii xerox
– Titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei – copie legalizata
– Buletin/ carte de identitate – copii xerox.
Par multe documente, dar daca analizati la rece bifati repede ce e de bifat. Cererile si declaratia privind motivatia de adopta sunt formulare tip ce se completeaza la DGASPC. Legalizarea copiilor se rezolva rapid la un notar. Noi nu avem membri ai familiei care sa locuiasca cu noi, asa ca n-a fost cazul de adeverinte si acte pentru ei.
Ce a durat un pic mai mult (adica vreo doua zile) au fost certificatele medicale care se obtin la o policlinica de stat si pentru care a trebuit sa stam pe la usa a vreo 9-10 cabinete plus la cabinetul medicului de familie. Poate in orasele mari sunt si clinici private care pot furniza astfel de fise, dar in Focsani se obtin doar de la Policlinica Spitalului Judetean.
Caracterizarile le-am obtinut rapid de la colegii mei de serviciu. Pentru sotul meu, intrucat nu este salariat caracterizarile au fost facute de doi prieteni (nasa noastra si un colaborator al sau) si n-am intampinat probleme.
La momentul acela stateam cu chirie dar le-am povestit celor de la DGASPC ca avem o casa in constructie care speram sa fie gata pana la momentul la care va veni copilul. A trebuit sa legalizam autorizatia de constructie si documentele de proprietate ale terenului, dar si contractul de inchiriere pentru cazul in care casa n-ar fi gata. Si ambele locatii au fost vizualizate pentru a se stabili daca poate locui si un copil impreuna cu noi.
Ce mi se pare interesant e ca nu prea se pune accent pe partea materiala. E drept si logic ca trebuie sa existe resurse pentru intretinerea unui copil. Dar cel mai mult mi s-a parut ca se insista pe disponibilitatea afectiva si despre cat de pregatiti psihic sunt cei doi membri ai familiei pentru a adopta un copil.
Actele acestea se depun la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului din judetul in care locuiti, si dupa ce vor fi analizate urmeaza sa fiti chemati la niste cursuri in vederea obtinerii atestatului de parinte adoptator. La inceput m-am revoltat. Mi se parea discriminator. Adica cele care fac copii si ii abandoneaza la colt de strada nu au nevoie de cursuri si noi persoane mature trebuie sa participam obligatoriu la aceste cursuri. S-a dovedit ulterior ca m-am inselat si ca revolta mea a fost nejustificata.
Dar despre asta in episodul urmator. 🙂