Jurnal de calatorie II

Categoria (FOTOGRAFII, Lumea prin ochii mei) Scris de Dana Hirnea on 24-11-2010

     Astazi ne-am pornit mai greu la drum. Aveam in plan Pestera Ursilor si destinatia finala Oradea unde vom ramane peste noapte.
     N-am vazut prea multe pesteri in viata mea. De fapt singura de care imi amintesc acum e pestera Dambovicioara pe care am vazut-o intr-o tabara in clasa a V. Iar daca am vazut si alta, nu imi aduc aminte in acest moment. Pestera Ursilor se numeste asa datorita numeroaselor fosile de ursi descoperite aici. Turistii pot vizita doar o parte din pestera, o alta fiind destinata exclusiv cercetarilor.  Se pot vizita doar 3 galerii care se numesc Galeria Ursilor, Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor. Formatiunile de stalactite si stalagmite, de diferite forme si marimi lasa loc imaginatiei si propriilor interpretari, dar unele dintre ele au fost „botezate” de cei ce se ocupa de pestera. Casuta piticilor, Lacul cu nuferi, Coloana infinitului sau Sfatul batranilor sunt cateva din denumirile de care vorbeam. Restul stalactitelor sau stalagmitelor isi asteapta botezul.
     Am strabatut satele din Arad si apoi din Bihor, sate cu case la sosea, fara curti ca in Moldova, case foarte colorate (cam mult portocaliu – sper ca nu cu influenta politica ci doar optiuni de gusturi estetice proprii) si biserici cu turle foarte inalte. In majoritatea satelor existau cel putin 2 biserici: una ortodoxa si una catolica, biserici foarte frumoase diferite ca arhitectura fata de cele din Moldova. Se simte mult influenta vestica.
     Inainte de Oradea, ne-am oprit la Baile Felix. Asadar putem spune ca in saptamana noastra de miere am fost la bai. La pensioara vom alege discotecile. 🙂 Hoteluri vechi mari, gri si urate, alaturi de pensiuni foarte noi si cochete. Statiunea nu era foarte populata ca nu e sezon, dar nici pustie. Un tur de ansamblu sa ne facem o idee despre statiune, un sofer de autobuz obraznic si un restaurant in care am fost „asasinati” de muzica de pe Favorit TV e tot ce ramane in mintea noastra.
     Oradea. Ne-am cazat si a urmat o scurta documentare despre oras. Am pornit spre centrul istoric, dar deja se innoptase. Asadar pozele din Oradea sunt poze de noapte ca si cele din Arad. Dar pentru ca Oradea ni s-a parut mult mai frumoasa decat Aradul ne-am propus sa mai ramanem o zi pentru a admira orasul.
     Deocamdata poze din Pestera Ursilor si Oradea by night. Promit sa revin cu poze cu minunatele cladiri din acest oras, la lumina zilei.

Scrie un comentariu