Oradea

Categoria (Lumea prin ochii mei) Scris de Dana Hirnea on 26-11-2010

     Ma gandisem initial sa continui cu Jurnal de calatorie III, IV, etc, dar ma gandesc ca vor urma si alte calatorii, sper ca din ce in ce mai multe si la un moment dat voi pierde sirul.
     Toamna faina si luminoasa. Cam frig azi. Mi-au inghetat mainile pe aparatul de fotografiat, dar pozele pe care le postez in seara asta pe blog sunt facute de mine si nu de artistul familiei. Nu sunt la fel de spectaculoase ca cele de ieri si alaltaieri, dar asta e… nu putem face toti poze geniale.
     Am ramas in Oradea astazi si pentru ca am vazut destul de mult din oras, pot spune ca intra in top 3 orase romanesti preferate alaturi de Cluj si Timisoara.
     Centrul istoric al orasului e plin de cladiri cu o arhitectura foarte faina unele mai bine intretinute, altele mai putin, altele in curs de renovare. Orasul e strabatut de Crisul Repede. De-a lungul raului am reusit sa fac niste poze destul de dragute.
    Pe langa cladirile situate central si concentrate in centrul istoric, am mers sa vizitam Cetatea Oradea. Dezamagire totala. In interior functioneaza Facultatea de Arte vizuale. Probabil cateva lucrari ale tinerilor artisti moderni erau pe expuse alandala in curtea interioara. Modernismele astea dupa umila mea parere nu aveau nici o treaba cu o cetate a carei constructie a inceput in sec al XI-lea. Dar poate nu inteleg eu arta.
    O firma de constructii angajata probabil pentru lucrari de renovare a cetatii invadase curtea cu diverse masini si utilaje de lucru. In afara de panoul de la intrare cu un scurt istoric al cetatii in interior nici un indicator, nici o placuta cu explicatii. In curtea interioara destul de multe masini in afara de cele ale firmei de constructii, desi se specifica destul de clar ca e interzis accesul. Un amestec de vechi si nou in paragina. Dezolant.
    Restul orasului e extraordinar de frumos dar cu parere de rau maine ne vom indrepta spre alte meleaguri. 

Scrie un comentariu